Tuesday, August 16, 2011

MEE BANDUNG

Salam sume,

Hai, selamat petang. Terima kasih ye buat pengikut setia akak yang masih follow blog ni walau pun dah pindah! I Follow ..... kata SY, KE & Krill! My feveret radio stesen u! Paling suke pada Mak Neng, real gitu! Ehh!?? Apasal lak cite pasal radio ni .... tak pe selingan ...

Sebenornye sangat excited nak menyolek blog baru ni, tapi hari ni banyak lak keje ... macam tau-tau aje mood berblog tengah high sekarang ni! Keje pun berlambak. Ni curi2 masa keje jap! Dari tido kat meja ni, lagi dose beso, baik menaip, kurang2 dapat gak pahala share ilmu kat orang lain! Ye tak? Ye lah tu .....

Ok, ni kali mau share resepi mee. Mee Bandung ni feveret my hubby u. Asyik sebut jer bila nak masak! Tak masak nanti takut lak kempunan. rencah pun sekadar yang ada jer. Actually kalau masak Mee Bandung ni, kuahnye kalau nak lagi sedap kena guna stok rebusan daging. Baru datang rasa Mee Bandung Muor yang sebenor! Dan, bila tumis pes mee bandung ni, kena tumis hingga terbit minyak dan pada masa nilah bubuh gula dan bukannya masa dah jadi kuah baru nak tambah gula. Tapi, kalau bubuh gula masa dah jadi kuah pun boleh gak, cuma, kalau orang yang dah biasa makan Mee Bandung akan terasa perbezaannye! Kalau tekak korang belasah jer, bila2 bubuh gula pun tak jadik hal nye!

Wokeh, meh kita tengok cara nak masak mee ni, senang jer .... tak caya? Cuba korang masak untuk berbuka petang ni, tak nyesal punye .....

MEE BANDUNG
  • 500 gm mee kuning
  • 2 mangkuk kecil (saiz mangkuk sup) udang kecil, rendam hingga lembut, kisar halus
  • Udang
  • Daging
  • Fish cake
  • Fish ball
  • Kerang
  • Sayur sawi
  • Tomato buah
  • Telur
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • Bawang goreng
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Air - sebaiknya stok air rebusan daging dan air rebusan kulit udang, kalau tak de air paip pun boleh
Pes Kuah Mee Bandung
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 4 sudu besar bawang merah kisar
  • 8-10 sudu besar lada kering kisar
  • Gula
  • Minyak untuk menumis
Cara penyediaan
  • Panaskan minyak. Minyak kena banyak sikit supaya kuah kelihatan cantik dan sedikit berminyak.
  • Tumis bawang putih dan bawang merah kisar hingga wangi.
  • Masukkan lada kering kisar dan biar hingga naik bau dan garing (terbit minyak).
  • Masukkan udang kering kisar dan gaul rata. Biar hingga terbit minyak dan masukkan gula. Sukatan gula mengikut selera masing-masing. Untuk kuah mee bandung, mesti ada rasa pedas dan manis pada kuahnya.
  • Masak hingga pekat dan ketepikan.
  • Masukkan stok air rebusan ke dalam periuk yang sesuai. Didihkan.
  • Masukkan pes yang telah dimasak ke dalam air rebusan. Pes yang berlebihan boleh disimpan dalam freezer. Kuah mestilah tidak terlalu pekat dan terlalu cair. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kalu kurang rasa gula, boleh tambah gula pada kuah.
  • Kecilkan api sedikit dan masukkan telur, biar telur mengeras.
  • Masukkan udang, daging, fish cake, fish ball, kerang dan lain rencah yang kita suka.
  • Akhir sekali masukkan sayuran.
  • Dalam mangkuk hidangan, masukkan mee dan buah tomato. Curahkan kuah yang telah dimasak atas mee. Kalau nak masak mee bersama kuah pun boleh tapi mee akan cepat lembik.
  • Taburkan bawang goreng , daun sup dan daun bawang. Sedia untuk dihidang!

Selamat mencuba!

- InaChomel -

No comments:

Post a Comment