Dah petang ni ngantuk sungguh! Tengahari tadi tak sempat nak adakan sesi power nap! Ni yang menguap jer macam harimau lapar! Petang ni nak masak apa untuk berbuka pun tak sure lagi. Macam-macam dalam kepala otak ni fikir, macam orang ngidam lak!
Hari ni adik lelaki akak dan familynye sampai JB dari Brunei. Dia orang landed at Changi Airport pukul 12 tghari tadi. Agaknye rumah mak akak sekarang ni tengah riuh-rendah ler dengan cucu-cucunye yang dah lebih setahun tak jumpa tu! Mak pun dah awal-awal siapkan rumah, nak sambut anak dia balik, maklumlah, kami hanya 3 beradik jer, lelaki 1, pompuan 2. Kali ni turn balik JB, last year mak n abah gi Brunei pasal nak tengok cucu dia yang baru lahir kat sana. Lebih kurang 10 hari adik akak balik sini, jadi sibuk ler rumah mak tu.
Adik beradik mak pun ada gak yang balik JB tahun ni. Sedara mara dari KL pun katanya nak serang JB raya tahun ni. Adik atuk di Tanjung Uban dan Tanjung Pinang, Indonesia pun nak datang JB gak! Fuhhh!!! Pengsan u! Biasanye kalau raya memang rumah mak tu penuh ngan kehadiran sedara-mara. Maklumlah, ramai anak buah yang datang setahun sekali ke rumah tu walau pun tinggal kat JB jer! Pulak tu, selang 2 rumah dari umah mak adalah rumah my aunty, adik bongsu mak, jadi kalau ada sedara mara yang datang salah satu rumah tu, pandai2 ler kena standby lak lepas tu untuk diserang!
Ok, kali ni nak share masakan simple jer, tapi muai! Akak masak laukni lebih ari tu, nak pulangkan pinggan jiran sebelah. Masak sayur ni bersama dengan Nasi Lemak kelmarin, so jadinye nasi lemak berlauk! Biasanye orang masal lauk ni masa raya untuk dimakan bersama ketupat. Tapi kalau saja2 jer nak masak dan makan ngan nasi putih pun boleh gak. Cuma akak terkilan sket ari tu, akak terlupa masukkan tempe dan tauhu yang dah siap digoreng! Sudahnye dua beradik tu bertapa dalam fridge sampai la ni ... tak tau nak digayakan untuk masak ape .....
Ok ler, meh nengok resepi dan jom masak bersama .....
SAYUR CAMPUR
- 5 batang kacang panjang - hiris serong
- 2 ketul tauhu - potong kecil dan goreng, ketepikan.
- 3 keping tempe - potong kecil dan goreng, ketepikan.
- Hati dan pedal ayam - direbus dan kemudian potong kecil. Sukatan ikut suka.
- 1 batang lada merah - hiris nipis
- 1 batang lada hijau - hiris nipis
- Sedikit halia - potong lidi mancis
- Tauhu kering - potong kecil dan rendam hingga lembut
- 1 mangkuk kecil santan
- 1 pekat cendawan hitam - rendam dan potong kecil
- Carrot - potong lidi mancis
- Sedikit soo hoon - rendam hingga lembut
- 1 kiub ayam
- 1 labu bawang besar - mayang kasar-kasar
- Garam
- Serbuk perasa
- 1 sudu besar bawang putih kisar
- 3 sudu besar bawang merah kisar
- Minyak untuk menumis
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, halia, bawang bear dan kiub ayam hingga garing dan wangi.
- Masukkan tauhu dan tempe yang sudah digoreng tadi. Gaul rata.
- Masukkan hati dan pedal ayam, kacau rata.
- Masukkan carrot dan lada hiris. Kacau rata.
- Masukkan sayur kacang, cendawan, soo hoon, tauhu kering dan kacau rata-rata.
- Masukkan santan, garam dan serbuk perasa. Kecilkan api dan kacau rata supaya kuah kelihatan cantik.
- Angkat dan hidangkan.
Selamat mencuba!
-InaChomel-
No comments:
Post a Comment