Wednesday, August 24, 2011

KERABU MANGGA @ BUAH PAUH

Salam dan selamt pagi sume,

Ofis pagi ni dah makin meriah dengan suasana raya, mood keje pun dah makin slow sekarang ni .....

Semalam akak cuti sebelah petang, dari pukul 2 - 5 ptg. Kat ofis ni tak de bekalan air, so ... nak solat  pun susah, nak kena pergi ke masjid lak. Kaki ni pun bukannye boleh jalan jauh sangat, sakit lutut dan pergelangan kaki .... maklumlah, kalau badang sihat macam ni ler .... sakit sana sini!

So petang semalam akak pergi ke Giant Tampoi, beli barangan keperluan dapur untuk sebulan. Macam-macam nak dibeli, tapi duit yang ada tu selalu jer over budget, itu pun dah siap buat senarai dulu, kalau tak lagi banyak yang akak sambar masuk troli!!!

Balik umah pun semalam dah nak dekat pukul 6 petang, so semalam tak berbuka ngan nasi. Masak apa? Jeng jeng jeng .... tunggu ye! Tapi hari ni akak nak share satu resepi yang mudah dan sedap dimakan dengan nasi masa masih panas, ikan goreng dan sayur lemak. Perghhhhh tak ingat dunia ler bila makan tu. Kerabu Mangga ni boleh juga diubah-suai, contohnye kalau tak berapa suka makan mangga, boleh tukar kepada nenas! Ok, jom kita tengok resepi ni .... tak rugi cuba tau, yang ruginye kalau tak cuba .... sebab ???????? korang tak dapat rasa! Kwang kwang kwang .....

KERABU MANGGA
  • 3 biji mangga @ buah pauh muda
  • 3 sudu besar udang kering - rendam hingga kembang dan toskan
  • 6 biji lada merah, kalau suka pedas boleh tambah beberapa biji cili padi
  • 1 labu bawang besar - mayang halus
  • 1 mangkuk kecil daun selasih
  • Sedikit belacan bakar
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Gula

Cara penyediaan :
  • Isi mangga dipotong halus seperti lidi mancis. Ketepikan.
  • Tumbuk hingga lumat lada merah dan udang kering. Masukkan belacan bakar, garam, gula dan serbuk perasa. Gaul rata.
  • Dalam bekas yang sesuai untuk mengaul, masukkan isi mangga, sambal yang telah siap ditumbuk lumat, daun selasih dan bawang mayang. Gaul rata-rata dan sedia untuk hidangan.
Senangkan! Selamat mencuba!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment