Wednesday, August 17, 2011

ROTI LAPIS INTI KENTANG

Salam dan Selamat Pagi sume,

Allhamdullillah, dah 17 Ramadhan dah ari ni. Orang kat Selangor cuti ye? Nuzul Al-Quran! Mudah-mudahan kita mendapat rahmat di bulan yang mulia ini dengan amalan yang mulia tak kira apa juga bentuk amalan yang kita lakukan.

Hari ni cuaca indah kat luar sana, harap2 sampai ke petang lah hendaknya. Bulan puasa ni kalau hujan petang, memang perit le .... jalan jam sana-sini, balik umah lak berebut2 nak masak. Kekadang kalau dah lamabt sangat main beli jer. Beli tu tak kisah, kualiti makanan tu yang menakutkan, kekadang boelh buat kita tak lena tidur kalau perut meragam. Kesian kat bebudak ... esok nak sekolah, mengantuk bila nak ke sekolah.

Anyway, akak belum jejak kaki kat mana-mana bazar ramadan lagi tahun ni. Malas pun ada, tak de masa pun ye jugak. Lagipun bebudak ni lebih suka masakan di rumah. Muai dan selamat dari keracunan. Dan sejak awal ramadan, allhamdullillah, rezeki yang dihulur oleh jiran cukup muai, kekadang samapi tak terhabis. itulah namanye rezeki, bila lapar, nampak makanan semua rasa nak beli.

Ok, kali ni nak share resepi yang kali kedua akak buat. Ini pun nak habiskan stok keju yang akak tersalah beli ari tu. Nak beli mozarella, terambil lak cheddar! Inti pun akak gunakan inti telur kentang aje! Nak abiskan stok dalam freezer yang dah lama bertapa kat situ. Tapi akak copy n paste resepi asal dari hanamemories. Sedap roti ni, kena pedas sikit baru ummmpphh! Ok, kalau ada stok roti yang dah hampir nak expired, cubalah resepi ni, makan masa panas-panas ... meleleh u ....

ROTI LAPIS DAGING
Sumber : Hanamemories

Bahan-bahan
  •     3 biji kentang di potong dadu
  •     500gm daging cincang
  •     1 biji bawang besar
  •     3 ulas bawang putih
  •     1 sudu besar serbuk kari
  •     3 sudu makan minyak untuk menumis
  •     12-14 keping roti
  •     500ml susu segar
  •     3 biji telor
  •     secubit garam
  •     Parutan cheese (banyak ikut suka)-hana gune cheese mozarella
  •     Sedikit margerin untuk melenser

Cara-cara

  •     Blend bawang + bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang + kentang + garam
  •     Satukan Susu + telor+secubit garam
  •     Pukul susu + telor + garam hingga sebati
  •     Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
  •     Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
  •     lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
  •     Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
  •     Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
  •     Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
  •     Bakar dengan api sederhana selama 30-45 mins atau sampai lidi tak lekat
  •     Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
  •     Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos
-Luv : InaChomel -

No comments:

Post a Comment