Sunday, January 29, 2012

MAKARONI BAKAR

Salam sekali lagi,

Seperti yang dijanjikan .... akak post N3 minum petang yang sempat dibuat petang tadi.

Sebenarnye dah agak lama tak buat makaroni bakar ni. Bila belek-belek buku masakan semalam, teringin lah pulak! Itupun pasal akak nak habiskan stok keju cheddar yang masih berbaki sejak tahun lepas ... bila akak beli dah tak ingat, tapi masih belum expired lagi! Makaroni tu  pun dah lama duduk bertapa dalam tupperware. Jadi ni kes nak habiskan stok!

Ok, akak pun dah nak solat Isyak ni .... jom cuba masakan mudah ni. Tapi akak ubah serba sedikit, especially inti sebab nakkan rasa pedas dan nak kurangkan rasa muak.

MAKARONI BAKAR
Sumber : Senangnya memasak masakan Barat bersama Chef Hanieliza - terbitan PTS.

Bahan untuk inti
  • 500 gm daging cincang - cuci bersih dan toskan
  • 1 tin cendawan butang - hiris nipis
  • 1 batang lobak merah - dipotong lidi mancis
  • 2 biji bawang holland - potong dadu
  • 3 biji tomato - dipotong dadu
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 1 batang lada merah - hiris nipis
  • 1 batang lada hijau - hiris nipis
  • 3 sudu kecil rempah kari daging
  • Minyak untuk menumis
  • Lada sulah
  • Garam
  • Serbuk perasa
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak.
  • Tumis bawangputih dan bawang holland hingga layu.
  • Masukkan daging cincang, kacau rata.
  • Masukkan lobak merah, cendawan dan lada, kacau rata.
  • Masukkan rempah kari, kacau rata.
  • Masukkan tomato, lada sulah, garam dan serbuk perasa.
  • Bila selesai masak, ketepikan.

Bahan sos putih
  • 1 sudu makan minyak
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1/2 cawan susu segar
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak, masukkan tepung, jkacau rata dan masukkan susu. Kacaua rata dan ketepikan.

Bahan untuk makaroni
  • Separuh paket makaroni - direbus hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak untuk elakkan dari melekat
  • 1 cawan fresh milk - akak guna susu cair
  • 5 biji telur - akak guna 3 biji aje
  • Parutan keju cheddar
  • Serbuk lada hitam
  • Minyak
Cara penyediaan :-
  • Lenserkan minyak pada loyang atau bekas kaca tahan panas.
  • Masukkan makaroni dan sebahagian inti. Gaulkan dan tambaha inti pada bahagian atas makaroni.
  • Tuang sos putih pada permukaan inti.
  • Tuang bancuhan telur dan susu dan tabur dengan dengan serbuk lada hitam.
  • Tabur parutan keju cheddar dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30 minit atau ikut tahap oven masing-masing. Panaskan oven terlebih dahulu selama 15 minit sebelum makaroni dibakar.
Komen ---- Makaroni bakar ni memang sedap! Kena pastikan sos putih tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Satu lagi, makaroni yang direbus terasa tawar, mungkin lebih sedap kalau digaulkan dengan sedikit mentega atau garam halus supaya ada rasa masin sikit. Atau boleh juga digaulkan dengan sebahagian inti dan ditutup dibahagian atasnya dengan lebihan inti yang masih berbaki. Lagi satu, kena bakar betul-betul garing sebab kalau tak berapa garing, bila dipotong, makaroni akan berderai. Tapi memang sedap! Cubalah kalau nak tau rasa sebenarnye ..... yang penting, inti kena betul-betul sedap!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment