Wednesday, January 18, 2012

PAPRIK AYAM

Salam sume,

Azan Zuhur baru aje lepas berkumandang di masjid sebelah bangunan ni ....

Sekarang ni surau kat dalam ofis ni sedang dinaiktaraf! Jadik kena le ke masjid untuk solat. Jauh sikit kena jalan ke sana. Kalau masa sihat kelmarin, tak de masalah untuk akak jalan ke sana, tapi dalam keadaan sekarang ni yang dalam proses pemulihan, jalan sekangkang kera pun rasa jauh sangat!

Nak ke toilet di Aras 4 pun tunggu betul2 nak terkucil baru akak pegi. Ini semua gara2 kerja2 renovation dan upgrading kat ofis ni ... susah rakyat jelata kat sini yang nak melepas hajat dan menunaikan solat!

Untuk hidangan malam nanti dah ada menu istimewa? Kalau nak berubah selera, sekali-sekala apa salahnye mencuba sesuatu yang lain dari biase! Lauk ni memang feveret anak-anak kat rumah! Kalau makan kat luar, Iman punye menu feveret. Tak pernah tukar menu lain, sangat setia dia meng'order' nasi goreng paprik! Puas pujuk untuk cuba order makanan lain, tak diendahkannye .... kecuali kalau gi KFC je dia akan makan ayam, kalau tak memang ni ler pilihan dia ....

Lauk ni kalau masak sendiri lebih muai. Akak pun kalau dah mati akal apa nak dimasak, pun selalu gak masak lauk ni ... biasanye kalau ada lebih daging ayam 3-4 ketul tu, maka nak kasi muai, akak bubuh sayur lebih sket ..... ok, cakap banyak pun tak jadik, meh tengok resepi ni .....

PAPRIK AYAM
  • 4 ketul daging ayam - ambil bahagian isi dan potong kecil2.
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 4-5 sudu besar bawang merah kisar*
  • 2 batang serai - dititik
  • 6 sudu besar lada kering kisar
  • 7-8 batang cili padi - belah dua
  • 1 paket putih jagung - potong serong
  • 5 batang kacang panjang - potong 1 inci panjang
  • 1 mangkuk kecil bunga kobis
  • 1 batang lobak merah - potong lidi mancis
  • 1 biji tomato buah - potong lapan
  • 5 helai daun limau purut - koyak kasar2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar sos tomoto
  • 1 labu bawang besar - potong bulat
  • Sedikit air
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Gula
  • Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak.
  • Tumis serai dan bahan bertanda *. Goreng hingga wangi, masukkan cili padi.
  • Masukkan lada kering kisar dan masak hingga terbit minyak dan bau wangi terbit. Masukkan daun limau purut dan bawang besar mayang.
  • Masukkan sos tomato dan sos tiram, gaul rata dan perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula.
  • Masukkan isi ayam dan biar empuk seketika. Tambahkan sedikit air untuk dapatkan kuah.
  • Bila ayam dah empuk, masukkan sayuran, gaul seketika, dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.
* Lauk nasi paprik ni mesti ada rasa pedas, masam dan manis yang tidak keterlaluan.

Lebihan kuah pada kuali digaulkan dengan nasi putih. Kalau kurang kuah, ambil sedikit kuah pada lauk paprik dan gaul pada nasi rata2. Angkat dan hidangkan.

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment