Wednesday, January 11, 2012

PAI SHEPHERD

Salam sume,

Hai, pagi yang indah walau pun agak mendung dan sedikit gerimis ..... baju kat umah dah berbakul tu tunggu giliran nak masuk mesin, tapi cuaca asyik mendung jer .... bila ler baju nak kering ni ......

Awal tahun ni kalau keje gomen, busy nak buat penilaian SKT staf. Akak ada 5 orang staf yang nak dinilai sebabagi penilai pertama. Emosi kena jaga masa nak beri markah, tak nak nanti emosi menguasai dir .... lingkup dibuatnye!!! Merana ler orang seliaan akak nanti ......

Ok, berbalik pada kisah dapur! Kali ni nak share satu resepi yang tak kurang hebatnye yang akak dapat dari buku masakan terbitan PTS. Sedap dimakan masa panas-panas. Cuma resepi inti tu akak buat sendiri bukan dari buku masakan. Tak rugi mencuba, memang sedap! Ok, jom kita jenguk respi ni, nampak macam susah tapi senang banget sebenornye .......

PAI SEPHERD
Sumber : Senangnya memasak ... makanan barat bersama Chef Hanieliza

Bahan A
  • 500 gm daging/ayam cincang
  • 3 batang sosej ayam/lembu - potong nipis
  • 1-2 biji bawang holland - potong dadu
  • 1 sudu teh bawang putih kisar
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam 
  • 1 sudu besar tepung jagung dicampur dengan sedikit air
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :
  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga garing.
  • Masukkan sosej dan biar seketika.
  • Masukkan daging/ayam cincang. Gaul rata.
  • Masukkan sos tiram, garam, serbuk perasa dan serbuk lada hitam.
  • Masak hingga daging/ayam agak empuk.
  • Masukkan bancuhan air tepung jagung. 
  • kacau rata dan biar hingga pekat dan kering sedikit.
  • Angkat dan ketepikan.
Bahan B
  • 1 kg kentang - dipotong lapan dan rebus hingga lembut, kemudian toskan.
  • 1/2 cawan susu segar
  • 2 sudu makan mentega
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • Garam halus
Cara penyediaan :
  • Lecek kentang yang telah direbus dan gaulkan dengan susu segar, garam halus, mentega dan serbuk lada sulah.
  • Apabila telah sebati, masukkan sedikit kentang ke dalam bekas aluminium.
  • Masukkan inti, dan tutup semula inti dengan kentang lecek. Ratakan permukaan pai dan hias dengan hirisan lada merah.
  • Bakar dalam oven selama 30 minit pada suhu 200 darjah C atau sehingga keperangan.
  • Sedap dimakan ketika masih panas.
 Memang sodapp .....

-InaChomel-

2 comments:

  1. Salam..ini memang favourite akak..suka sekali..kalau dah makan nasi tak cari dah.

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Pat,

    First time cuba, rasa macam tak puas makan. Tapi nak buat selalu takut badan cepat kembang! Anyway, for those yang baru nak cuba, memang tak nyesal punye .... cuba ye!!!

    ReplyDelete