Saturday, January 28, 2012

SARDIN MASAK SAMBAL

Salam sume,

Tadi akak baru pos kisah sayur taugeh, kali ni nak share pulak kisah lauk sardin.

Menjelang sambutan Gong Xi Fa Cai ... rata-rata umat yang ke pasar mengeluh sebab harga barangan basah melambung berkali ganda. Antaranya udang yang tak jumpa pun harga sekilo dalam belasan ringgit. Sotong pun sama ... jadik rata-rata harga barang basah mahal, termasuk beberapa jenis ikan ... ikan kembung 'bodoh' pun mahal ... kata hubby akak takut nak beli ikan sekarang ni, mahal sangat!

Ayam masih maintain lagi harganye, tapi makan ayam sokmo pun jemu gak! Jadi alternatif kepada ikan basah ... akak masak sardin. Itu pun bila akak fikir masak sardin kalau dipadukkan dengan sayur taugeh memang cun! Jadi malam ni nak share lauk sardin ni kat korang sume, sori ler kalau ada yang tak berapa suke kat ikan sardin ni, tapi akak memang suka ... kecik-kecik dulu mak selalu masak sardin ni ... bila makan ngan nasi panas-panas ... memang syoik gilerr .... Apa juga yang ada kaitan dengan sardin memang akak suka, sama ada karipap, roti, sandwich dan lain-lain yang halal dimakan dan sewaktu dengannya.

Jom intai lauk ni ... Kalau nak beli sardin, akak syorkan jenama Marina, sebab ikan yang sederhana besar dan dalam bilangan yang sedang elok, kalau jenama Ayam Brand, ikan sardinnye agak besar dan hanya ada dalam 3-4 ekor sahaja ... terpulang citarasa masing-masing. Lagipun senang bila makan, tak payah nak kerat, maklum ler ikan sardin ni dah lama bertapa dalam tin, isinya agak lembut dan mudah hancur, jadi kalau sederhana saiznya, lebih mudah dan tak bimbang hancur.

SARDIN MASAK SAMBAL
  • 1 tin besar ikan sardin - akak guna jenama Marina (ikan sardinnye kecil dan ada sekitar 7 ekor dalam 1 tin)
  • 3/4 sudu besar bawang putih kisar*
  • 3 sudu besar bawang merah kisar
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar
  • Halia - diracik halus
  • 1 mangkuk kecil lada kering kisar
  • Air asam jawa
  • 1 batang lada merah - hiris halus
  • 1 batang lada hijau - hiris halus
  • Sedikit air
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak.
  • Tumus bahan kisar dan halia hingga garing dan wangi.
  • Masukkan bawang besar, lada merah dan lada hijau, kacau rata dan biar sebentar.
  • Masukkan air asam dan ikan sairdin bersama dengan sosnya. Jika kurang masam, boleh tambah air asam sedikit lagi.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa, kacau perlahan supaya ikan sardin tidak hancur.
  • Angkat dan hidangkan.
Kalau suka pedas, sukatan lada kering kisar boleh ditambah, ikut selera masing-masing. Yang pasti mesti ada rasa pedas dan sedikit masam.

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment