Monday, January 16, 2012

SIRAP BANDUNG

Salam sekali lagi ....

Ehh .... macam tak keje lak, asyik mengepos N3 jer ari ni???

Sebenornye keje melambak .... sendiri yang saje2 jer curi tulang! Bunyinye macam malas bebenor jer yea!

Bukan malas, tapi mencari ruang sekejap untuk release stress dan melegakan sakit belakang yang semakin menjadi2 ni ...... air-cond kat ofis ni macam nak membunuh orang ... sejuk bebenor sampai ke tulang rasa sejuknye!!!

Dalam cuaca yang agak panas kat luar tu ari ni setelah beberapa hari cuaca agak mendung walau pun tak hujan, minum minuman yang sejuk lagi berais macam ni memang ler sodap! Tapi lepas tu kalau batuk tak berhenti jangan ler merungut yea ... tanggung sendiri lah jawabnye.

Ok le .... cuba tengok cara mudah nak sediakan minuman ni. Dah lama akak tak minum sirap bandung, tetiba teringin pulak!

SIRAP BANDUNG
  • Cincau - diracik atau dicincang
  • 1 kotak besar fresh milk
  • Ketulan ais
Pati sirap ros
  • Gula pasir
  • Esen ros
  • Pewarna merah
  • Air panas
*Bancuh kesemula bahan ini dengan air panas.

Cara penyediaan :
  • Masukkan cincau ke dalam jug.
  • Tuang fresh milk.
  • Masukkan pati sirap, kacau dan masukkan ketulan ais. Sedia untuk diminum.
Senang kan? Akak saja gunakan fresh milk, sebab tak nak terlalu manis kalau guna bancuhan susu pekat! Pasti anak2 suka. Kalau sukakan rasa yang ber'gas' boleh gantikan pati sirap ros dengan Mirinda perisa strawberry. Akak tak berap gemar air ber'gas' dan kebetulan Iman pun tak minum air ber'gas', makanya akak gunakan pati sirap ros aje .... Selamat mencuba!

-InaChomel-

2 comments:

  1. Hem..akak kalau bab2 air manis macam ni memang bergelen-gelen minumnya..I LIKE

    ReplyDelete
  2. Hai Kak Pat,

    Kena jaga kesihatan jugak, nanti bila kencing dah manis, banyak susah oooo! Saya pun suka gak, tapi jarang sangat minum minuman manis, sebab nak disiplinkan anak2 supaya tak teguk air manis selalu!

    ReplyDelete