Sunday, March 11, 2012

CHOCOLATE PEPPERMINT CAKE TURNED TO MARBLE CHOCO-STRAWBERRY CAKE

Salam,

Sebelum melabuh tirai untuk malam ini, akak nak share rupa paras kek yang akak buat siang tadi.

Actually resepi kek ni akak ambil dari blog Mat Gebu! Cuma akak ubah dari guna perisa peppermint ke paste strawberry sebab bebudak tak suke rasa sejuk dan berangin dari peppermint!

Entah mana silapnye kek ni, tak berapa nak cun dan macam akak mention tadi, very, very, very dry!

Kalau tengok rupa kek ni kat blog Mat Gebu, memang cantik dan menarik untuk dicuba. First time buat dulu, kek ni elok jadinye, tapi kali ni tak menjadi lak! Nak masak ni pun kena kawal emosi gak, kalau tak, gini ler jadiknye ........

CHOCOLATE PEPPERMINT CAKE TURNED TO MARBLE CHOCO-STRAWBERRY CAKE
Sumber : Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 150 gram mentega
  • 140 gram tepung naik sendiri (self raising flour)*
  • 1 camca besar susu tepung*(*digaul rata dan diayak)
  • 3 biji telur gred "A" (ambil 3 kuning dan 2 putih sahaja)
  • 120 gram gula halus
  • 1/2 camca besar ovallate
  • 15 gram gliserin + 10 gram air (boleh ganti dengan 25 ml susu segar)
  • 1 camca besar serbuk koko*
  • 1 camca teh coklat emulco*
  • 1/2 camca teh esen vanilla*
  • 3 camca besar air panas*(*disatukan dan kacau hingga menjadi pes)
  • Sedikit pewarna hijau (akak guna warna pink)
  • 3 titik perisa pudina (akak gantikan dengan strawberry paste)
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar mentega hingga kembang dan gebu. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Ketepikan.
  3. Dalam mangkuk pemutar yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar rata, masukkan telur dan putar hingga kembang dan pekat, guna kelajuan tinggi. Perlahan kan kelajuan, masukkan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar sebati, tambah gliserin + air tadi. Putar rata.
  4. Bahagi adunan tadi kepada 2 bahagian. 1 bahagian dimasukkan pes coklat, kacau rata. Dan satu bahagian lagi dengan warna hijau dan perisa pudina, kacau rata juga
  5. Sudukan 1/2 camca besar kaler coklat, kemudian letak 1/2 camca besar kaler hijau, buat berselang seli hingga habis. Bakar 50 - 1 jam, bergantung pada oven masing. Sejukkan kek atas jaringan sebelum dihidangkan...
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment