Monday, March 26, 2012

SAYUR GORENG RAMPAI a.k.a SAYUR CAMPUR

Salam sume,

Ok sebelum melabuh tirai malam ni, akak nak share satu lagi resepi ringkas lagi mudah untuk kita masak sebagai hidangan harian.

Sebelum tu, tadi sambil menaip akak dengar berita dari TV3. Geramnye bila tengok muka pembunuh Dirang! Eeee.... muka seposen jer, macam tak buat salah! Apalah salah budak tu kat dia, tapi kat JB ni akak dengar kisah disebalik pembunuhan Dirang ni dari mulut ke mulut. Tak berani nak story kat sini ... lagipun biarlah Dirang aman dan tenang mengadap Illahi, Allah lebih sayangkan dia. Cuma bila tatap gambo Dirang, kesian yang tiada duanye, tak berhati perut orang yang bunuh dia tu. Macam manalah azabnye budak tu dibakar oleh pembunuhnya. Kita yang masih bertuah berada di bumi Allah ini wajar bersyukur. Semoga roh Dirang dicucuri rahmat dan tergolong dikalangan orang-orang yang beriman. Amin ........

Ok, lauk sayur ni dah biasa masak dan mudah, cuma apa yang dicampur adukkan dalam sayur ni jer yang berbeza, ikut stok yang ada dalam esbok! Ni pun kes nak habiskan baki sayur. Daripada rosak, baik dimasak dan dicampurkan dengan beradan lain ... moh gi dapur!

SAYUR GORENG RAMPAI a.k.a SAYUR CAMPUR
  • 1 mangkuk bunga kobis - potong kecil, cuci dan toskan.
  • 1 paket putik jagung tanpa kulit - potong serong
  • 1 batang lada merah & hijau - hiris serong
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar-kasar
  • 1 sudu kecil bawang putih kisar
  • 2 sudu besar bawang merah kisar
  • 1 batang fish cake - hiris sederhana tebal
  • 3 batang crab stick - potong serong
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • 1 sudu teh serbuk ikan bilis Knorr
  • Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak, tumis bahan kisar, bawang besar mayang dan lada hiris hingga garing dan wangi.
  • Maukkan serbuk ikan bilis, garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
  • Masukkan fish cake, kacau rata dan biar seketika, kemudian masukkan sayuran dan kacau rata.
  • Akhir sekali masukkan crab stick, kacau seketika dan angkat untuk dihidang.
Senaangkan! Makan lauk ni ngan ikan goreng dan kicap manis, fuhhhh sungguhhhhhh sedap. Cube yea ....
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment