Thursday, March 8, 2012

SANDWICH GORENG

Salam dan selamat malam sume,

Hari ni akak tak masuk dapur pun! Rasa macam penat semacam jer ari ni. Bukannye penat badan, tapi penat mental sebab nak settlekan kerja-kerja yang banyak tertangguh kat ofis.

Alhamdullillah, hasrat nak siapkan semua yang tergendala sejak dua tiga hari lepas dah berjaya dilaksanakan. Cuma aktiviti 5S yang masih membelenggu akak sebab masih berterusan setiap hari Jumaat hampir setiap minggu! Selagi tak beres bahagaian akak, selagi tulah rasa macam penat tak berkesudahan ......

Malam ni, lepas Isyak nanti kami nak pergi dinner kat luar, mana-mana warung yang kita orang rasa nak lepak hanya akan decide dalam kereta nanti .... tapi menu utama yang pakwe akak dah aim adalah sate! Well we'll see ......

Untuk kisah dapur malam ni, hanya hidangan minum petangyang ringkas aje akak nak share malam ni! Senang nak buat Sandwich goreng ni! Actually akak buat sandwich ni ari Ahad lepas, tak sempat-sempat nak upload! Kalau ada roti yang lebih dan tak tau nak digayakan macam mana, cuba buat sandwich ni .... ini ikut citarasa masing-masing! Akak memang ada standby inti dalam freezer, bila-bila masa nak buat puff atau karipap, cuma tinggal sediakan kulitnye aje. Ok, jom lihat resepi mudah ni, makan masa panas-panas, bila sejuk kurang enak, unless panaskan semula dalam oven atau microwave.

SANDWICH GORENG
  • Roti sandwich - akak guna roti Daily.
  • Bancuhan tepung gandum dengan sedikit air untuk dijadikan pelekat.
  • Minyak untuk gorengan terendam.
  • Inti secukupnya - kalau nak guna inti sardin digaul dengan bawang dan lada pun ok.
Cara penyediaan:-
  • Ambil sekeping roti dan leperkan menggunakan roller hingga nipis.
  • Potong bahagian tepi untuk mudahkan roti dilekatkan nanti.
  • Sapu bahagian keliling roti dengan bancuhan tepung gandum.
  • Letakkan inti dan lipt dua kepingan roti.
  • Kemaskan bahagian tepi roti dengan menekan dengan garfu.
  • Buat yang lain sehingga habis.
  • Panaskan minyak. Pastikan minyak betul-betul panas untuk mengelakkan roti daripada menyerap minyak.
  • Goreng roti hingga kekuningan dengan kerap membalikan bahagian roti supaya masak sekata.
  • Angkat dan toskan sebelum dihidang.
 -InaChomel-

No comments:

Post a Comment