Alhamdullillah masih dapat bersua lagi pada pagi Isnin yang mulia ini. Semoga segala urusan kita semua dipermudahkan Allah s.w.t dan kita sentiasa berada di dalam perlindungan dan rahmatNya.
Semalam sibuk di dapur dengan aktiviti memasak sampai terlupa yang akak ni ada sakit sendi. Sudahnye malam semalam pergelangan kaki dan belakang badan rasa sakit-sakit. Mujurlah dapat berehat sekejap. Excited sangat nak mencuba resepi yang dah lama nak cuba tapi tak kesampaian, sudahnye semalam akak buat 3 masakan sekaligus. Lepas siap masak sebelum Zuhur, akak bersiap lak gi jemputan walimatul urus di kejiranan kami. Kawan kariah masjid hubby jemput. Meriah dan banyak pilihan makanan, ada ais krim lagi! Dalam cuaca panas sekarang ni, minum air sejuk memang melegakan tekak, tapi akibatnye hari ni batuk tak henti. Tapi semalam memang best, minum air teh bunga, jarang sekali majlis sebegini dihidangkan dengan air teh bunga .... sungguh menggoda ......
Ok, kisah dapur pagi ni adalah kisah Apam Belang! Senang je buat kuih ni, tapi belangnye tak berapa cantik macam tuan asalnye buat ---- Pn. Azlita dari dapur Masam Manis! Tapi rasanye memang tak menghampakan. Dah beberapa orang mencubanya ... tu yang teruja sangat nak try buat tuhhh .... Akak buat 2 adunan, yang pasti untuk mak akak dan juga untuk jiran sebalah rumah! Buat lebih dan sedekahkan kat jiran apa salahnye ... betul tak, dari terbuang baik bersedekah! Mehh .... jangan buang masa, kalau minat nak cuba, silalah salin resepi ni yang akak copy and paste dari blog Masam Manis ....... boleh ye Pn. Azlita !!!
APAM BELANG
Sumber : Masam Manis
- 4 biji telur
- 2 sudu teh ovellet
- 1 sudu teh esen vanila
- 300 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus
- 250 ml santan kara (shamam guna 200ml santan kotak + lagi 50ml air)
- 1 sudu teh baking powder
- pewarna
Cara penyediaan :-
- Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
- Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
- Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
- Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
- Lenserkan loyang dengan minyak atau alaskan dengan kertas minyak.
- Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)
-InaChomel-
No comments:
Post a Comment