Saturday, February 25, 2012

PUDING ROTI MARBLE COKLAT

Salam dan selamat petang sume,

Buat apa hujung minggu begini? Sibuk mengemas rumah ke? Atau baru balik dari shopping atau ronda-ronda dengan famili? Anyway, hujung minggu bagi yang bekerja adalah hari untuk berehat, tapi sebenarnye tak juga rehat .... Apa pun yang penting apa yang kita buat adalah sesuatu yang menggembirakan diri kita dan keluarga ..... badan penat tak pe, moment yang indah tu yang perlu kita nikmati untuk terus ceria .....

Hari ni akak tak ke mana-mana pun ... ye ker ???? Eh .... tadi keluar kejap beli barangan kuih kat area Taman Universiti @ femes dengan jolokan Tmn. U aje! Kenapa namanya Taman. U? Sebab lokasi yang paling hampir dengan kampus UTM JB ... yelah kot, kalau nak korek kisah sejarahnye panjang lak cite nanti .... itu jer yang paling relevan sebabnya ....

Dah lama tak buat puding .... semalam lepas balik kerje dan siap masak, akak try buat puding ni. Dan kebetulan ada lebihan roti, tapi tak cukup, akak beli lagi sebatal pack besar! Kat umah ni, roti kejap jer habis, bebudak suka makan ngan soft margerin dan jam!

Resepi ni jumpa dari blog Hanamemories yang dah lama menyepi. Rasanye sedap, tahap kemanisannye pun sedang elok. Nak buat pun senang, cuma kena pantas bila membelangkan puding ni, takut cepat mengeras! Marilah cuba buat, akak semalam buat 2 adunan, dapat 1 loyang besar dan 1 loyang kecil. Nak nampak cantik lagi, bila dah keras dan sedia untuk dihidang, potong puding ni dengan pisau berbiku atau pemotong plastik berbiku. Jom lihat resepi ni yang akak ambil dari blog Hana ....

PUDING ROTI MARBLE COKLAT
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 10gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkan
  • 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
  5. Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
  7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment