Sunday, February 26, 2012

MUFFIN PISANG BERKELAPA

Selamat malam sume,

Sedang menonton tv ke? Akak sambil melayari internet telinga sedang mendegar Rancangan Jom Heboh Edisi Khas untuk allahyarham Datuk Sudirman Hj. Arshad!

Dengar lagu-lagu lama teringat pulak kisah zaman silam semasa kecik-kecik dulu! Akak membesar dengan lagu-lagu Sudirman yang boleh dikatakan sebahagiannya akak hafal! Rasanye pada ketika tu semua lagu-lagu beliau sedap didengar dan memang dia hebat sebagai seorang artis yang serba boleh! Ingat lagi kat arwah pakcik akak yang kami panggil Uncle. Dia memang rajin beli piring hitam artis yang popular ketika itu. Rasanya LP Sudirman memang dia ada setiap keluaran. Salah satunya yang akak ingat adalah LP yang ada 3 lipatan yang tertera gambar Sudirman pakai baju askar! Bila dia mainkan LP, sekitar rumah kami semua boleh dengar. Entah ada lagi ke tidak makcik akak simpan LP lama tu ....... Semoga mereka yang telah pergi sentiasa tergolong dikalangan orang yang beriman dan roh mereka dicucuri rahmat ..... Al-Fatihah ....

Kisah dapur malam ni akak nak share resepi yang berasaskan pisang! Pisang serendah yang mak akak beri masih berbaki lagi beberapa biji, jadi akak cuba cari resepi yang belum pernah dicuba .... kelmarin buat kek pisang coklat urai, kali ni letak kelapa lak, dan dalam bentuk yang comel! Muffin tersangatlah lembut, padat dengan rasa pisang, serbuk kelapa parut, coklat cincang dan bahagian permukaan atas tu akak memandai letak hirisan pisang yang masih berbaki lebih kurang 3 biji lagi! Harum bau muffin ni semasa sedang dalam proses dibakar tatkala akak buka pintu oven ..... makan masa masih suam, terasa kesedapannye ..... meh lihat resepi dari dapur CMG ni, macam biasa, edisi copy n paste sebab bimbang ada yang tercicir ilmu CMG ni .... bentat lak muffin korang nanti ......Perasan tak muffin tu ada dalam 2 bentuk, satu akak guna round cup, satu lagi square cup. Saje jer nak try bentuk yang berbagai, tapi rasa tetap sama ......


MUFFIN PISANG BERKELAPA
Sumber : Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 120 g mentega, cair dan sejukkam
  • 2 biji telur gred "A"
  • 125 g tepung gandum*
  • 1/2 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
  • 60 g gula peerang (brown sugar)
  • 1/2 camca besar ovallate
  • 130 g pisang, dilecek
  • 2 camca besar kelapa kering
  • 2-3 titik esen pisang
  • 40 g dark chocolate, dicincang (mat guna "Cadbury Bournville fine dark chocolate") --- akak guna cooking chocolate Beryl's
  • Badam keping untuk hiasan ---- akak guna hirisan buah pisang yang dipotong serong
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas tin muffin dengan paper cup sesuai atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Putar gula peerang bersama ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat. Masukkan esen pisang dan pisang lecek. Gaul rata.
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit hingga habis, masukkan pula kelapa kering dan coklat cincang, putar rata.
  4. Tuang mentega cair, gaul rata dengan spatula hingga rata dan sebati. Sudukan adunan ke dalam muffin cup 3/4 penuh dan tabur dengan sedikit badam hiris, buat hingga siap.
  5. Bakar selama 20 minit atau hingga masak, biar sejuk atas jaringan sebelum dihidangkan..
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment