Friday, February 3, 2012

SAYUR PERIA GORENG

Salam sekali lagi,

Sekarang ni berhenti rehat minum pagi kejap, so boleh ler cilok jap untuk berblog!

Ari ni bila masuk blog Kak CT, jelesnye tengok dia asyik gi holiday jer .... budak cuti sekolah pun dan start semula tau! Dia asyik cuti jer gi holiday ... tengah jadi ikan duyung lak tuh!!! Kak CT ... bila nak datang ofis keje ni ????? Jeles, jeles, jeles ........ huahhhhhh ....

OK, ni nak share lak resepi mudah yang semua orang pasti tau macam mana nak masak. Sayur peria ni kebanyakkan orang tak berapa suka. Akak dulu pun tak suka sangat sayur ni, tapi sekarangni dah mula suka, kalau rencahkan dengan udang basah lagi akak suke! Tapi pasal tak de stok udang basah, akak cuma guna udang kering dan fish ball aje untuk memeriahkan masakan dalam kuali akak ... keh, keh, keh, keh ..... tapi tetap sedap gak .... kalau masak 1 batang saiz sederhana dah cukup ok, sebab muai jugak sayur ni, kalau ada lebih tu boleh meratah jer ..... ok jom kita skodeng ...

SAYUR PERIA GORENG
  • 1 batang peria - belah dua, buang biji dan rendam dengan air garam selam 10 minit, kemudian potong nipis.
  • 1 batang loabk merah, disagat atau potong ala lidi mancis
  • Fish ball - belah 4
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar udang kering - direndam sekejap dan tumbuk lumat
  • 1 batang lada merah - hiris nipis
  • 2 sudu kecil bawang putih kisar
  • 3 sudu besar bawang merah kisar
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak, tumis udang kering bahan kisar dan bawang besar hingga garing dan wangi.
  • Masukkan telur, biar seketika dan kacau.
  • Masukkan lada hiris, garam dan serbuk perasa.
  • Masukkan fish ball dan lobak merah, kacau rata.
  • Masukkan sayur peria kacau rata dan biar seketika.
  • Angkat dan hidangkan.

Sedap dimakan dengan nasi panas dan dipadukkan dengan lauk gulai, asam pedas atau kari. Selamat mencuba!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment