Akhirnye hari ni akak berjaya melapangkan masa buat kek .... sebab apa hepi sangat? Sebab ari ni sebenornye akak seawal jam 9 pagi dah ada kat ofis nak mengemas ruang kerja gara-gara program 5S yang sedang dilaksanakan secara mega di ofis kami.
Jadi balik umah dah jam 1 lebih. Sekali ambil anak yang sekolah agama kelas khas balik jam 1 petang.
Siap masak lauk tengahari, terus capai mixer bowl try buat kek ni .... Walaupun ada bahan yang akak tak de dalam stok dan memandai tambah sukatan pisang, hasil kek ini tidak mengecewakan ... sedap sesangat.
Lebih sedap lagi ditambah dengan taburan kekacang yang akak rasa boleh ikut suke selera masing-masing! Resepi diambil dari blog CMG, so marilah cuba ye .... ada stok pisang tak?
Oh ye .... akak guna pisang serendah, besor2 engkau pisang ni, makan sebiji dah kenyang tahap gaban!!!! Ok jom skodeng resepi copy n paste dari dapur Mat ni .....
KEK PISANG COKLAT URAI
Sumber : Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 150 gram mentega atau marjerin (kalau guna marjerin rasa lain sikit)
- 200 gram tepung kek (mat guna tepung naik sendiri)*
- 1/4 camca teh soda bicarbonat*(*disatukan dan diayak)
- 100 gram gula perang (resipi asal 150 gram gula kastor)
- 3 biji telur
- 100 ml susu segar
- 100 gram pisang, dilecek halus - akak lebihkan
- Beberapa titik esen pisang - akak guna esen vanilla
- 50 gram coklat urai (chocolate rice)
- 1/3 cawan pisang yang didadu besar - akak lebihkan
- 1/4 cawan cincangan kacang gajus secukupnya - akak guna badam cincang
- Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin berukuran 8 inci x 3 inci x 3 inci dengan mentega, alas dadar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
- Putar mentega dengan gula perang hingga sebati, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan berkrim. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata.
- Masukkan pisang lecek dan esen pisang gaul dengan spatula. Tambah coklat urai dan pisang yang telah didadu tadi, gaul hingga semua rata. Tuang dalam tin tadi, ratakan dan tabur dengan cincangan kasar kacang gajus.
- Bakar selama 40 - 50 minit atau hingga kek masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan untuk minum petang....
-InaChomel-
No comments:
Post a Comment