Thursday, February 16, 2012

SUP CENDAWAN TIRAM

Salam sume,

Dah beberapa hari tak sempat bersembang ngan korang.

Wah .... hari ni bila akak ronda dapur blog tersohor, rata-rata blogger masak sedang hangat mencuba Kek Batik Aurora! Teruja sungguh akak bila tengok hasil kek yang cantik dan menyelerakan! Macam tak sabo nak cuba!!! Geram betullllll .... bila dapat try buat nihhh??????

Dua hari lepas akak dapat pisang serendah dari mak akak! Dah plan nak try apam pisang coklat urai dari dapur Pn. Azlita! Muai dan boleh jamahkan jiran kalau jadi hasil tangan akak nanti! Tapi hujung minggu ni ingat nak kemas workstation kat ofis! Eeeee .... sempat dan larat ke? Anyway tunggu aje N3 minggu depan yea .... apa menu yang terpapar nanti!

Hari ni akak masak yang simple aje ... sup cendawan tiram! Hari ni MC sebab gi check-up kat HSA. Blood count utk darah putih ari ni turun ke bacaan 5.1. Sebelum ni 6.7! Doktor kata masih ok lagi, cuma jangan sampai below 4! Then kena stop ambil MTX yang akak makan sekarang ni!

Wokeh .... sejak sehari dua ni asyik hujan petang jer ... so tekak ni pun tak berapa selera nak makan nasi .... jadi akak masak sup! Sup memang my feveret! Senang je masak sup ni, kalau nak tukar selera bolehlah cuba sup ni .....

SUP CENDAWAN TIRAM
  • 1 peket cendawan tiram - akak beli yang peket besar @ RM 3.50 sepeket - disiat kecil, cuci dan toskan
  • 1 batang lobak merah - saiz sederhana disagat halus macam lidi mancis
  • 2 keping tauhu kering yong taufu*
  • 3 keping tauhu isi ikan dipotong kecil*
  • 3/4 sudu besar bawang putih kisar
  • 1 biji bawang besar saiz kecil dimayang halus
  • Lada sulah
  • 1-2 sudu besar sos tiram
  • 1 1/2 kole air
  • 1 ketul kiub perisa ayam
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang hingga wangi dan garing.
  • Masukkan kiub ayam, lada sulah dan sos tiram, kacau rata dan masukkan air. Biar hingga mendidih.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa, lobak merah dan bahn bertanda *. 
  • Bila mendidih, masukkan cendawan tiram dan kacau seketika.
  • Angkat dan hidangkan.

Sedap dimakan ketika panas dan boleh dibubuh lada kicap cili padi jika suka rasa yang lebih pedas!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment