Minggu terakhir bulan Februari hanya tinggal beberapa hari aje ..... tahun ni Februari ada 29 hari, so sape-sape yang lahir pada tahun lompat dapat celebrate birthday yang ada haribulan dalam kalendar cuma 4 tahun sekali aje ... tapi unik kan???
2012 yang hampir mencecah usia 3 bulan diharap memberi lebih ruang yang ceria buat kita semua. Actually kita yang bertanggungjawab mencorakkan kebahagiaan dan keceriaan diri kita sendiri. Akak sendiri pun sedang berusaha untuk mempelajari cara untuk menenangkan hati dan minda. Doa yang dipanjatkan ke hadrat Illahi memang tak pernah putus! Semoga Allah s.w.t mendengar dan memperkenankan doa akak! Tiada yang lebih indah selain dikurniakan kesejahteraan dan kesihatan yang sihat buat kami sekeluarga! Amin ......
Hujung minggu lepas, akak masak masakan yang kami sekeluarga memang suka. Orang Johor memang dah biasa dengan masakan soto ayam ni .... tapi kat tempat lain, ada juga yang tukar ayam kepada daging. Pun orait jugak, cuma kami lebih gemar dengan ayam dan lebih genuine dengan resepi asal. Buat soto ni kena mulakan dari awal, contohnye, merebus nasi impit sehari sebelum, goreng su'un, goreng bawang untuk dibuat bawang goreng, petik ekor taugeh, goreng kacang tanah (yang ni akak tak letak sebab semua orang tak suka), dan ada jugak yang buat begedel kemudian frozen! Selain guna nasi impit, boleh gak guna mee hoon atau mee kuning! Jadi kuah sup yang sama boleh dibagaikan dengan isi yang berbeza ikut selera masing-masing. Ok, jom lihat resepi ni ....
SOTO AYAM
- 5 bungkus nasi impit Adabi - direbus mengikut arahan pada plastik bungkusan, dan dibiarkan sejuk sebelum disimpan dalam peti asi untuk memudahkan proses memotong nanti.
- 1 ekor ayam - dipotong 4
- 3 sudu besar rempah kari soto - akak guna rempoh soto Sharifah.
- 2 sudu besar rempah kurma - akak guna jenama Faiza
- 2 susdu besar rempah sup - akak guna jenama Faiza
- Halia - dititik
- 3 batang serai - dititik
- 2 batang kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 6 kuntum bunga cengkih
- 6 biji buah pelaga
- 2 sudu besar bawang putih kisar
- 5 sudu besar bawang merah kisar
- Air
- Garam
- Serbuk perasa
- Minyak
- Lain -lain--- begedel, su'un goreng, bawang goreng, daun sup dan daun bawang, dan cili padi kicap.
- Masukkan 1/2 periuk sukatan air untuk merebus ayam. Pastikan saiz periuk yang sesuai untuk memuatkan 1 ekor ayam.
- Masukkan halia ke dalam air rebusan ayam.
- Sementara itu, tumis bahan rempah. Panaskan minyak untuk menumis serai, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
- Masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi dan garing.
- Masukkan semua jenis rempah yang telah digaulkan dengan sedikit air dan biar garing sedikit. Bila telah garing dan terbit minyak, masukkan bahan tumisan ke dalam periuk yang sedang direbus ayam tadi dan kacau rata.
- Rebus ayam hingga empuk dan bila telah empuk keluar dari periuk.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Rasa sama ada kuah telah cukup rasanya dan tambah mana-mana yang kurang. Bila mendidih, tutup api dan ketepikan untuk penyediaan yang seterusnya.
- Potong nasi impit dalam bentuk kiub.
- Isi ayam disiat kasar-kasar.
- Masukkan nasi impit, isi ayam, taugeh, begedel, su'un goreng, bawang goreng, daun sup & daun bawang ke dalam mangkuk hidangan. Sendukkan kuah sup tadi dan sudukan cili padi kicap mengikut citarasa. Sedia untuk dimakan.
- 1 paket cili padi merah - buang tangkai dan cuci bersih
- Kicap
- Gula
- Bawang putih kisar
- Kisar cili padi dengan kicap --- jangan terlalu pekat dan terlalu cair. Masukkan bawang putih kisar sedikit dahulu. Masukkan gula dan kacau rata. Jika kurang rasa bawang putih boleh tambah lagi tapi jangan banyak sangat!
-InaChomel-
As Salam, kami minta izin untuk letakkan page ni di page minisite saya di belnuqa.my/produk
ReplyDeletekami rakan pemasaran Rempah Syarifah ni...jika berminat bolehlah dapatkan dari kami.
terima kasih