Friday, February 10, 2012

KETAM SAMBAL SERAI

Salam sejahtera dan selamat pagi sume ....

Bila dah tiba hari Jumaat ni, kalau untuk orang yang bekerja rasa seronok jer pasal esok hari berehat 2 hari. Tapi minggu ni, anak-anak kena sekolah ganti Sabtu ni sebab dah cuti sakan masa Tahun Baru Cina! So tinggal berdua aje ler esok, semua sekolah!

Pagi ni kena sambung semula aktiviti 5S, tapi bukanlah gotong-royong macam last week, cuma kena settlekan jajahan masing-masing aje ......

Kejap lagi dah nak mula, so akak nak share masakan ni dengan sume .... suka makan ketam tak? Kalau seafood sume orang suke kan! Cuma tak leh makan selalu, nanti sapa-sapa yang ada gout merana, uric acid naik melambung, dah kena gi klinik pulak ...... sesekali tu ok ler ....

Ketam ni ofismate my hubby jual sekilo RM10. Sekali order sampai 2kg sebab kat JB ni harga ketam mahal, kalu ada yang murah, itu anak ketam, mak & bapak ketam mau berbelas RM hargenye. Berbaloi gak beli ketam ni, isi padat, manis dan muai ..... apalagi, meratah ler bila nasi dah habis ... sesekali makan seafood enjoy sakan bebudak tu ...... Wokeh, meh kita tengok resepi ni ......jom skodenggggg .....

KETAM SAMBAL SERAI
  • 2 kg ketam bunga - kerat dua dan ketuk sedikit sepitnye
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 3 1/2 sudu besar bawang merah kisar
  • 10 sudu besar lada kering kisar
  • 3 batang serai - dititik
  • Sedikit belacan
  • 1 sudu teh kunyit serbuk
  • 2 biji telur
  • 1 mangkuk kecil air asam jawa
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Gula
  • Minyak
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak, tumuis serai bahan kisar yang telah dicampurkan dengan belacan dan kunyit serbuk hingga wangi dan garing.
  • Masukkan air asam jawa, garam, serbuk perasa dan gula. Kacau dan rasa. Mesti ada rasa masam manis sedikit. Kalau terlalu pejkat, masukkan sedikit air.
  • Masukkan ketam dan gaul rata. Tutup sekejap dengan tudung kuali (10 minit).
  • Buka tudung kuali, gaul ketam dan tuang telur yang telah dipukul sedikit. Tutup semula tudung kuali dan biar selama 5 minit.
  • Kacau ketam dan biar sehingga masak.
  • Angkat dan hidangkan.
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment