Thursday, February 9, 2012

KOBIS GORENG BERSAMA CENDAWAN HITAM

Salam semua,

Hai, malam ni baru dapat bersiaran! Hari ni akak cuti sebab pergi ke HSA buat check-up. Sekarang ni every week kena pergi HSA sebab doktor dah tukarkan akak dengan ubat lain.

So, setiap minggu kena buat blood test untuk make sure blood count untuk darah putih tidak turun secara mendadak! Sel darah putih yang kurang dalam badan boleh menyebabkan kita kurang daya ketahanan penyakit dan tidak boleh terlalu expose kepada public! Kalau nak ke tempat yang ramai orang, digalakkan memakai mask supaya tidak mudah dijangkiti. So next week kena gi check up lagi pada setiap hari Khamis. Dan hari ni dapat MC dari doktor!

Tadi masa dapat result blood test, syukur Alhamdullillah, resultnye ok dan akak boleh meneruskan makan ubat yang bertujuan mengawal penyakit dan mengurangkan sakit sendi yang akak sedang alami sekarang ini! Tapi ubat ni tak boleh ambil terlalu lama kerana ada kesan sampingan lain. Nama ubat ni MTX. Syukur, dan akak berdoa semoga Allah mengurniakan kesihatan yang sihat buat akak dan akak sentiasa dalam keadaan tenang. Amin .....

Ok, kali ni nak share resepi sayur yang sangat mudah. Dah lama akak masak lauk ni, tapi baru sempat nak upload N3 ni sebab terlepas pandang dalam koleksi gambar masakan yang akak ada. Jangan buang masa, mari lihat resepi mudah ni dan boleh cuba kalau terasa gambo tu mengiurkan hingga meleleh air liur tu ......

KOBIS GORENG BERSAMA CENDAWAN HITAM
  • 1/2 biji kobis hijau sederhana besar - hiris sederhana nipis, cuci dan toskan
  • 1 batang lobak merah - disagat halus
  • 1 paket cendawan hitam - rendam dan potong mana-mana yang kembang terlalu besar
  • 1 sudu besar udang kering - rendam dan bila sudah lembut tumbuk halus
  • 1/2 sudu besar bawang putih kisar
  • 2 sudu besar bawang merah kisar
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan udang kering hingga wangi dan garing.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa.
  • Masukkan lobak merah, kacau sebentar.
  • Masukkan cendawan dan kobis, kacau rata dan angkat bila sayur sudah agak lembut tapi jangan terlalu lama.
  • Angkat dan hidangkan.
Ok, selamat mencuba dan selamat malam!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment