Monday, February 27, 2012

BEGEDEL

Salam dan selamat malam sume,

Dah macam ketagih pulak nak berblog setiap malam. Walau pun tak de bende nak ngomel kat sini, still nak menceceh gak kat blog ni .... biasa ler pompuan, isu kecil pun boleh dibualkan ....

Sekarang ni sambil berblog sambil tonton slot Aksi di TV3 .... Apa Celop! Apa maknanye ye??? Jargon anak muda masa kini yang kita dah tak terikut! Baru seminggu dua bersiaran di TV3 cite ni macam beri pengajaran untuk mat rempit, tapi tak tau kisah lanjut .... tunggu tiap-tiap minggu yea baru boleh tau kesudahannye cite ni .....

Tulah dah kata dah ... orang  pompuan ni isu simple pun boleh story mory ...... Oklah, macam yang dijanjikan tadi, akak siarkan resepi untuk begedel. Begedel ni kalau akak ler, makan macam tu aje pun jadik, makan dengan nasi pun ok. Kalau masak soto tanpa begedel, memang tak cun melecun! Macam kurang aje ..... Kali ni akak tak letak daging cincang sebab terlupa nak keluarkan dari freezer! Simple jer .... lada sulah pun lupa nak bubuh .... entah apa yang diingatkan, semua lupa ...... Jom masuk dapur ....

BEGEDEL
  • 1 - 1 1/2 kg kentang - potong bulat setebal 3/4 cm, goreng dan tumbuk hingga lumat semasa masih panas.
  • 2 biji kuning telur
  • 1 biji telur dipukul dan ketepikan
  • 2 sudu besar daun sup
  • 2 sudu besar daun bawang
  • 2 sudu teh bawang putih kisar
  • 1 biji isi buah pala dikisar @ ditumbuk lumat 
  • 1 labu bawang holland - di potong dadu
  • Lada sulah
  • 1 mangkuk kecil daging cincang yang telah diperah air untuk kurang kandungan air
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak untuk gorengan terendam
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak dengan api yang sederhana.
  • Masukkan kentang lecek di dalam bekas yang sesuai untuk mengaul
  • Masukkan semua bahan kecuali telur yang telah dipukul tadi. Gaul rata menggunakan tangan. 
  • Bentukkan adunan kentang berbetuk bulat dan leper kan sedikit.
  • Bila minyak dah panas, celup ketulan kentang dalam telur yang dipukul tadi dan goreng hingga keperangan.
  • Angkat dan toskan pada kitchen napkin.
  • Susun dalam pinggan yang dilapikkan dengan kitchen napkin yang bersih untuk hidangan.
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment