Monday, February 6, 2012

CHICKEN RISSOLE

Salam,

Sebelum melabuh tirai untuk malam ini, akak nak kongsi satu resepi yang pada kali pertama akak makan, akak dah jatuh cinta pandang pertama.

Pernah dengar Rissole? Akak pun first time dengar, tapi zaman mak akak dah biasa buat kuih ni. Memang sedap, akak asyik teringat ajer nak cuba buat kuih ni! Akhirnya my aunty beri resepi ni.

Tapi akak ubah sikit cara penyediaan, especially intinya, anyway tak mengecewakan sama sekali rasanya! Sukatan untuk kulit rissole ni akak telah gandakan kepada 3 adunan dari resepi asal sebab untuk 1 adunan dapat sikit ajer kulitnye. Dan sukatan untuk kulit yang digandakan ini sesuai dengan sukatan inti yang akak catatkan disini. Akak galakkan korang cuba, memang tak nyesal punye! Sekali buat, mesti nak try lagi! Believe me, you won't regret! Ok, mari semak resepi ni, semoga tidak mengecewakan selera tekak korang ye!!!

CHICKEN RISSOLES
Sumber : My Aunty Sarah
Menghasilkan 40 keping

Bahan untuk kulit :-
  • 450 gm tepung gandum
  • 960 ml susu segar
  • 5 biji telur - resepi asal, 2 biji telur bagi setiap adunan
  • Garam
Cara penyediaan :-
  • Satukan semua bahan kecuali garam dan telur dalam satu bekas, kacau rata.
  • Masukkan bancuhan ke dalam blender dan blend seketika. Pastikan bancuhan di'blend' sedikit demi sedikit supaya bancuhan ini bersatu dengan rata dan teksturnya halus. Tapiskan ke dalam mangkuk. Pada bancuhan terakhir yang hendak di'blend', masukkan sekali telur yang telah dipukulkan sedikit terlebih dahulu. Blend dan tapis serta tuangkan ke dalam mangkuk dan kacau rata.
  • Masukkan garam dan kacau rata.
  • Lenserkan non-stick pan dengan sedikit minyak dan dadar adunan ini seperti kulit popia hingga habis.
Bahan untuk inti :-
  • 3 - 4 keping isi dada ayam, potong kecil.
  • 45 gm tepung gandum
  • 45 gm susu tepung
  • 5-6 batang kacang panjang
  • 1 biji lobak merah disagat seperti lidi mancis
  • 1 kiub ayam dibancuh dengan 300 gm air
  • Lada sulah
  • 1 bawang holland - dipotong dadu
  • 2 biji bawang putih
  • Mentega
  • Air
  • Garam
  • Serbuk perasa
Cara penyediaan :-
  • Panaskan pentega, tumis bawang putih dan bawang besar.
  • Masukkan isi ayam, kacau rata dan biar seketika hingga isi ayam separuh masak.
  • Masukkan sayuran dan kacau rata.
  • Masukkan lada sulah, kacau rata.
  • Tambah garam jika kurang rasa masin.
  • Masukkan serbuk perasa dan kacau rata.
  • Masukkan tepung gandum, kacau rata cepat-cepat.
  • Masukkan bancuhan air dan kiub ayam, kacau rata dan masukkan susu tepung.
  • Jika terlalu pekat, tambah sedikit lagi air.
  • Angkat dan ketepikan.
Cara penyediaan rissole :-
  • Bread crumb
  • 4 biji telur - dipukul
  • Minyak
=======
  • Ambil sekeping kulit rissole yang telah siap didadar.
  • Letakkan satu sudu inti dan gulung seperti popia tetapi berbentuk empat segi tepat.
  • Panaskan minyak untuk gorengan terendam.
  • Celup rissole ke dalam telur dan salut dengan bread crumb.
  • Goreng dengan minyak yang panas.
  • Angkat dan toskan.
  • Sedia untuk hidangan.
Chicken Rissole yang sedia untuk digoreng.

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment