Monday, February 13, 2012

UBI KARI

Salam,

Dah makan tengahari dah? Cuaca pagi tadi mendung macam nak hujan, tapi tengahari ni cerah pulak.

Macam akak cite tadi, semalam akak cuba 3 masakan kan? Ni nak post masakan kedua yang akak masak.

Sebenarnya dah lama ngidam nak makan ubi kari, tapi tak jumpa lak ubi yang cantik untuk direbus. Kalau terjumpa pun kebetulan ada menu lain nak dimasak, nanti beli dan simpan lama takut masuk angin, dah tak sedap nak masak. Ni kali bila jumpa terus jer beli. Menu ni sesuai untuk sarapan atau minum petang. Kat umah akak bebudak tak berapa suke makan ubi, akak and hubby jer ler yang makan bende ni, tapi akak suke sebab lain dari biasa, selalunye rebus cicah sambal tumis. Yang ni lain sket, cubalah .... pasti nak lagi!

UBI KARI
  • 1 - 2 kg ubi - kupas kulit dan rebus hingga empuk, toskan dan ketepikan
  • 1 sudu besar ketumbar - dikisar halus
  • 2 1/2 sudu besar jintan kasar - dikisar halus
  • 1 sudu besar jintan halus - dikisar halus
  • 3 sudu besar rempah kari ikan - dibancuh dengan sedikit air
  • 1 mangkuk kecil ikan bilis - direndam dan ditumbuk halus
  • 2 pelepah daun kari
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 3 sudu besar bawang merah kisar
  • Sedikit halia kisar
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Gula
  • Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :
  • Panaskan minyak. Tumis daun kari dan bahan kisar hingga wangi.
  • Masukkan ikan bilis dan kacau rata.
  • Masukkan rempah kari, kacau rata dan biar hingga pecah minyak.
  • Masukkan garam, serbuk perasa dan gula.
  • Masukkan ubi rebus, kacau rata.
  • Angkat dan hidangkan.

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment