Tuesday, February 14, 2012

BUN INTI

Salam sume,

Amacam pagi ni masuk ofis? Segar atau layu? Hari kedua dalam minggu ni rasa macam busy semacam jer. Mana taknye, esok ada meeting, tindakan yang lepas dah buat ke belum ekk???

Selalu macam ni, lupa dengan tindakan yang perlu dibuat! Kadang-kadang dalam meeting baru terkial-kial nak jawab dan terpikir-pikir kenapa kena buat tindakan tu ek! Eeee ... jangan diikut perangai buruk ni, menyusahkan diri sendiri ......

Ok, seperti yang diceritakan semalam, ni resepi ketiga yang akak masak masa hujung minggu lepas. Dah agak lama tak menguli roti sebab tangan tak berapa kuat dan sakit belakang. Sudahnye akak lebur jer dalam mixer gunakan swirl hook! Ni kali kedua akak try buat roti  ni, first time dulu uli guna tangan! Roti ni sedap dan lembut, cuma kali ni akak guna minyak sapi, jadi ada kuat sikit bau lemaknya. Rasanye memang sedap dan bau wangi, tapi akak lebih suka guna margerin atau mentega aje, macam tak berapa muak sangat rasanye. Tapi roti ni memang sedap dan lembut. Bab inti tu boleh guna apa juga inti yang korang suka. Jadi untuk resepi inti tu akak tak letak kat sini. Korang boleh guna inti yang korang suka. Akak guna inti kentang kari. Macam biasa, resepi ni akak skodeng kat dapur Mat Gebu, dan resepi kat bawah ni pun akak copy n paste ajer dari blog DTS. Kalau nak lihat hasil tangan Mat, silalah klik pada sumber yang akak dah link. Selamat mencuba ye ......

BUN INTI
Sumber : Mat Gebu

BAHAN DOH :-)
  • 300 g tepung gandum
  • 55 g gula halus @ gula kastor
  • 1/4 camca teh garam
  • 1 camca besar susu tepung
  • 1/2 camca teh bread improver
  • 30 g minyak sapi (guna mentega pun ok)
  • 1 1/2 camca teh instat yeast
  • 30 g telur (1 biji telur, kocok sedikit dan timbang)
  • 100 ml air suam
  • 50 ml air (xtra)
  • Inti secukupnya (buat inti kentang, macam inti karipap tuu)
  • Bijan untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satu kan instant yeast, 1 camca teh gula halus ke dalam air suam, kacau rata dan biar 5 minit hingga berbuih. Satukan bahan2 lain kecuali inti, bijan dan 50 ml air (xtra), ke dalam mangkuk pengadun, gaul rata dan tuang bancuhan yeast tadi, gaul hingga menjadi doh. Jika kurang air, tambah sedikit dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Bulat2 kan doh, tutup permukaan mangkuk dengan plastik dan biar 45 minit atau hingga naik.
  2. Tabur meja kerja dengan tepung, keluarkan doh dan uli sekejap. Bagi kepada 12 bahagian (kurang lebih 50 gram setiap satu). Bulat2kan. Ambil satu doh, leperkan dan isi 1 camca besar inti. Tutup inti dan kemas kan. Susun dalam loyang yang telah dilenser sedikit mentega. Buat hingga siap.
  3. Biar 45 minit lagi hingga roti mengembang. Sapu lebihan baki telur tadi dan taburkan bijan rata. Bakar 25 minit hingga kuning keemasan. Sedap dimakan panas..dah sejuk pun roti dia masih lembut....Selamat mencuba..
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment