Thursday, February 2, 2012

APAM DWI WARNA a.k.a APAM DOT DOT

Salam sume,

Hai, dah beberapa hari tak update blog! Kat ofis sedang sibuk dengan projek 5S. Seronok tu seronok, sebab dapat kemas ruang kerja dan ruang pejabat pada waktu kerja ... kira gotong-royong kemas pejabat.

Esok kita orang start gotong-royong! Satu hari suntuk kena kemas mana yang patut dan buang mana-mana yang tak patut disimpan lagi! Bab nak membuang barang ni ada leceh sikit. Akak ni jenis yang suka menyimpan, especially barangan yang ada sentimental value! Nak pilih yang mana untuk dibuang pun susah, nak buang ke tidak ... ye ke tidak .....

Kat luar sana tu dah mula hujan lebat. Dah beberapa hari tak hujan dan cuaca agak panas. Sesekali hujan .... aahhhh indahnya dunia, sejuk mata memandang, kalau tak panas berdenting! Nak keluar gi beli makanan pun malas!

Sebut pasal makan, kali ni nak share resepi yang disunting dari dapur Hanamemories. Dah lama Hana tak update blog dia sejak balik ke Malaysia dari Jepun. Masakan dia menarik, akak suka rayau kat dapur dia. Resepi ni akak copy n paste aje, sedap! Cuma akak malas nak mengedotkan apam ni, jadik akak buat 2 warna jer ...... ok, jom kita skodeng resepi ni ....

APAM DOT-DOT
Sumber : Hanamemories

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE dr Hana:
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
  • Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.
-InaChomel-

2 comments:

  1. Puas akak cari dotnya rupanya sengaja tidak didotkan. Memang Hit apam ini.

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Pat,

    Saya ni memang ada penyakit malas sikit, yang penting sedap! Kalau nak solek kuih ni, mau meleleh air liur anak saya baru boleh makan!:P.

    ReplyDelete